SDK Consult gir deler av overskuddet til veldedighet - ansvarlig søker i byggesøknader - 3D visualisering av boliger for salg - arkitekttegninger

Trapper – Mer enn en funksjonell del av hjemmet ditt

Trapper – Mer enn en funksjonell del av hjemmet ditt

moderne trapp med lys i trinnene og glassrekkverk

Noen ser på trapper bare som en funksjonell del av hjemmet sitt, men det kan være så mye mer!

Trapper kan være et møbel som gir stil og karakter til ditt hus. Ofte er også trappen noe av de første tingene gjestene dine ser når de kommer inn i hjemmet ditt, så det er viktig å vurdere utformingen nøye.

Noen har en gammel trapp de ønsker å pusse opp, og andre trenger en ny trapp i sin nye bolig eller hytte.

Når man skal bygge et nytt tilbygg eller påbygg har man ofte begrenset med plass. I slike tilfeller må man velge en trappeform som passer godt inn i planløsningen, samtidig som den ikke beslaglegger for mye gulvareal.

Trappetyper – Hvordan trapp passer best hos deg?

Det finnes så mange trappetyper å velge mellom. Bør man velge rett trapp, L-trapp, L-trapp med repos, U-trapp, U-trapp med repos, spiral trapp eller andre trappetyper?

Trapper kan være et sentralt element i et hjem, både som funksjonelt og visuelt innslag. De kan gi en følelse av eleganse til et rom og kan bidra til å binde sammen forskjellige nivåer i huset på en naturlig måte. Når du velger en trapp, er det viktig å vurdere funksjonaliteten og estetikken. Her er en oversikt over noen vanlige trappetyper som kan passe til forskjellige behov og stiler.

Trappetypen eller formen på trappen må man velge ut ifra planløsningen i boligen. Noen trapper er mer arealeffektive enn andre, og noen trapper kan se bedre ut. Så her er det viktig å tenke på hva som er viktig i nettopp ditt hjem.

Hvor stor plass tar de forskjellige trappetypene? Under ser du de forskjellige trappetypene med anbefalte mål.

Her er typiske eksempler på trapper med 14 trinn som passer for høyder mellom 260 og 280 cm. Har du andre høyder, må de prosjekteres spesielt for etasjehøyden.

Rett trapp

Rett trapp med mørke trinn og spilevegg

Rett trapp er den mest vanlige trappetyper og består av trinn som følger en rett linje fra topp til bunn. De kan være laget av tre, metall eller en kombinasjon av begge og kan være enkle eller komplekse i design. Rett trapp er vanligvis enkle å bygge og tar opp minimalt med gulvplass.

Hvor stor må en rett trapp være?

Rett trapp - størrelse på rett trapp

En rett trapp bør være 335 cm lang når etasjehøyden er mellom 260 og 280 cm, som er vanlig etasjehøyde.

L-trapp

L-trapp

L-trapp er en trapp som har en 90 graders sving i midten og består av to rette trapper som er koblet sammen på en L-formet måte. L-trapp kan være plassbesparende og er ideell for mindre rom eller områder med begrenset plass.

Hvor mye plass trenger en L-trapp?

L-trapp - størrelse på L-trapp - Hvor stor plass trenger man til en L-trapp

En L-trapp bør være 425 cm lang, så det kan for eksempel være 125 + 300 cm.

L-trapp med repos

L-trapp med repos med tretrinn og åpent rekkverk

L-trapp med repos er en utvidelse av L-trappen og inkluderer en liten plattform eller repos på midtpunktet, som gir en hvileplass og gir en pause i stigningen. Dette er en god trappetype for høye tak eller større rom, og gir et elegant utseende til hjemmet.

Hvor mye plass trenger en L-trapp med repos?

L-trapp med repos - størrelse på L-trapp med repos

En L-trapp med repos må ha yttermål på ca 500 cm. Målene kan for eksempel være 250 + 245 cm.

U-trapp

U-trapp formet som en U - Moderne stil med tretrinn og åpent rekkverk

U-trapp er en trapp som har en 180 graders sving på midten og består av to rette trapper som er koblet sammen på en u-formet måte. U-trapp kan være mer kompleks å bygge enn andre trappetyper, men gir en følelse av rom og eleganse til hjemmet ditt.

Hvor mye plass trenger en U-trapp?

U-trapp - Størrelse på U-trapp

En vanlig U-trapp bør ha et ytre mål på minst 510 cm. Det kan for eksempel være 160 + 190 + 160 cm.

U-trapp med repos

U-trapp med repos - Repos trapp tar mest plass men er best å gå i

U-trapp med repos er en utvidelse av U-trappen og inkluderer en liten plattform eller repos på midtpunktet, som gir en hvileplass og gir en pause i stigningen. Dette gir en mer komfortabel og elegant trappetype. Denne trappetypen blir også bare kalt repos-trapp.

Hvor mye plass trenger en U-trapp med repos?

U-trapp med repos - størrelse på repos trapp

Denne trappen tar mest plass, men den er også best å gå i. Målene på trappen bør være 250 + 190 cm.

Spiraltrapp

Spiraltrapp med mørke trinn og hvite spiler -spiraltrapp fra stue og opp til hems med soverom

Spiraltrapp er en trapp som sirkulerer rundt en sentral støttepilar og kan være et elegant tillegg til hjemmet ditt. Spiraltrapp kan være laget av metall, tre eller glass og kan ta opp mindre gulvplass enn andre trappetyper. Spiraltrapp er ideelle for små rom eller som en sekundær trapp, men kan være utfordrende for personer med mobilitetsproblemer eller store gjenstander.

Hvor stor plass trenger en spiraltrapp?

Spiraltrapp - Størrelse på spiraltrapp

Spiraltrapper kan lages i diametere fra helt ned i 110 cm. Men de mest vanlige er en diameter på 160 – 220 cm.

Øvrige trappetyper

Herskapelig trapp for slott og mansion

I tillegg til de ovennevnte trappetypene finnes det også mange andre typer trapper som kan være spesielle til spesielle behov og hjem. For eksempel finnes det trapper med glass, trapper med skjulte stiger, trapper med skjult belysning og mange andre varianter.

Disse kan spesial-lages i forskjellige varianter, former og størrelser.

Ny trapp – Valg av stil, farger og materialer

Rund trapp - spiraltrapp i svart og rosa - moderne stil

Når man har valgt hvilke trappetype, altså hvilke form trappen skal ha, må man begynne å se på hvordan stil, farger og materialer trappen bør ha.

Ulike trappemodeller kan ha svært ulike design, og her har det skjedd en stor utvikling de siste årene. Det er kombinasjonen stolpe – håndløper – spile som definerer trappemodellen, og disse kan man kategorisere som moderne, klassisk, basis og tradisjon. En moderne trapp har gjerne et «luftigere» design med skjulte vanger, og mye innslag av glass og stål, mens en klassisk trapp ofte er mer kompakt, og har flotte detaljer på både trinn, stolper og rekkverk.

Det er viktig å velge en stil som man liker, og viktigst av alt er at den passer inn med stilen i resten av boligen.

Bør man ha lukkede eller åpne trinn i trappen?

Et annet valg du må ta er om du ønsker en åpen eller en tett trapp. En åpen trapp har luft mellom trinnene. På en tett trapp derimot, er rommet mellom trinnene tettet med et stusstrinn.

Om man velger tett eller åpen trapp har veldig mye å si for utseendet til trappa, og hvor dominerende den blir i rommet.

En trapp med åpne trinn gir også følelsen av at rommet er større enn det er, ved at det åpner opp rommene.

Lysmessig vil det også spiller en rolle. Mens en åpen trapp lar lyset skinne gjennom rommet, vil en tett trapp derimot stoppe lyset. Det kan også ha sine fordeler ved at trappa blir en tydeligere romdeler og hindrer innsyn/gjennomsyn. Designmessig gir en tett trapp et mer kompakt og solid inntrykk enn en åpen trapp.

En annen virkning av tett versus åpen trapp er lyden. En trapp med tette trappetrinn vil være mer lyddempende enn en åpen trapp. Dersom man i tillegg har tett rekkverk, og ikke spiler, vil det understreke effekten ytterligere.

Hvordan vange bør man velge til trappen?

Moderne hvit trapp uten rekkverk - trinnene er festet i veggen - Vangen er festet i veggen

Vangen er det bærende elementet i trappen som holder trinnene og rekkverket på plass.

Det finnes fire hovedtyper av vanger, og det er innstemt, underliggende, midtstilt og usynlig vange. Dette valget har stor betydning for hvordan trappen vil bli seende ut.

Ved innstemt vange ligger trinnene mellom vangene, og er det som har vært mest brukt tradisjonelt. Når vangen er underliggende, er trinnene plassert hvilende oppå to underliggende vanger. Og når det er midtstilt underliggende vange, er trinnene plassert på bare en vange, som ligger midt under trinnene. Når vangen er usynlig betyr det at vangen er skjult inni veggen. Det siste er perfekt for den som vil ha en så luftig og svevende trapp som mulig, og dette er mye brukt på moderne trapper.

Materialer og overflater på trapp

Moderne trapp med eiketrinn og glassrekkverk

Når man har valgt trappetype, trappemodell, åpen eller tett trapp, og vangetype, er det fremdeles mange muligheter for å gjøre personlige valg på sin trapp. Materialvalg og overflatebehandling er viktig både for utseendet, og for hvor slitesterk trappa blir.

Fargen på trappen velger man som regel ut i fra stilen og fargene i resten av boligen.

Men når det gjelder overflaten på trappa er det viktig å tenke på at den gjerne er utsatt for hard bruk, og det er i trinnene at slitasjen blir synlig først. For å gi ekstra holdbarhet, er det lurt å velge hardtre i trinnene.

Eik er et hardere treslag enn f. eks furu, og tåler dermed mer før det blir merker og hakk. Som furu kan eik leveres i ulike overflatebehandlinger, og man kan også forsterke overflaten ytterligere med et ekstra lag lakk.

Tenk holdbarhet og miljø når du velger materialer til din trapp.

Rekkverk til trapp

Moderne trapp med fin utsikt -håndløper i stål på veggen

Man har mange muligheter når det gjelder hvordan rekkverk man kan velge til trappen.

De siste årene har det blitt veldig populært å velge moderne trapper med rekkverk i glass.

Trapperekkverk i glass gir et luftig inntrykk, og lar lyset stråle fritt gjennom rommet. Rekkverk med spiler i tre eller stål er også populært. Det gir også en letthet i rommet ved at man kan se mellom spilene, og lyset slipper og til mellom spilene.

Et tett rekkverk gir et mer solid og kompakt inntrykk, og det er mye brukt på de klassiske og de mer tradisjonelle trappene.

Utnytt plassen under trappen

Ønsket om mer plass i hjemmet er et velkjent fenomen for de fleste av oss. Yttertøy, sportsutstyr, sengetøy og andre ting – alt skal lagres et sted. Behovet øker gjerne i takt med familien, og kanskje trenger man også et hjemmekontor?

Løsningen er ofte å utnytte kvadratmeterne vi allerede har mer effektivt. Plassen under trappen, for eksempel.

Inngangsparti og entré i nye boliger har ofte lite plass. Garderobe under trappen er en lur løsning for deg som vil oppbevare klær, sko og vesker på en tilgjengelig og oversiktlig måte. Med tette dører fremstår rommet alltid pent og ryddig.

En annen mulighet er å ha kontor under trappen. Dette kan gi hele familien en praktisk og lett tilgjengelig arbeidsplass. Et sted å finne ro til lekser, tegning eller tid foran dataskjermen.

Hvor mye koster en trapp?

trapp med eiketrinn og rekkverk i metall - moderne trapp - Hvor mye koster en trapp

Prisen på en trapp varierer veldig ut ifra hvordan stil, materialer og trappeform man ønsker.

De rimeligste trappene som leveres som enkle byggesett koster ned mot 10.000 kr, mens de dyreste trappene med bøyd glass og andre spesialtilpasninger kan koste flere hundre tusen kroner.

De enkleste trappene som leveres som byggesett ned til 10.000 kr tilfredsstiller ikke kravene til trapp innvendig i bolig. For trapper i boliger som tilfredsstiller kravene koster de minimum 25.000 kr. Disse trappene har god kvalitet, men de vil være laget av furu med kvist. Det er få som velger trapper i furu i dag, da dette er et svært mykt tremateriale. Derfor får man fort hakk og småskader i en furutrapp.

De trappene det selges mest av er gjerne trapper i heltre av eik og øvrige deler malte. En slik trapp koster ca 15.000 kr mer enn en furutrapp. Denne prisen vil også variere ut i fra om trappen skal leveres med trinn med farge tilpasset gulvet, om trappen skal ha åpne eller tette trinn, om de malte delene skal males i en spesialfarge og hvor mye rekkverk som skal leveres.

Et populært valg er trapp med lyse eiketrinn og resten av trappen malt i sort.

De fleste trapper som kjøpes til vanlige boliger nå om dagen koster rundt 65.000 kr. Men glassrekkverk og litt spesielle løsninger koster vanligvis 75.000 – 125.000 kr.

Trapper av stål og med trinn av glass koster ofte 100.000 – 150.000 kr.

Trappeformel – hvor stort skal trinn og opptrinn være?  

Trappeformelen sier at 2 opptrinn + et inntrinn skal være mellom 600 og 640 mm, helst 620 mm.

Kravet til inntrinn (netto bredde på trinnet du tråkker på) er minimum 250 mm.

I TEK17 står kravene som stilles til trapper.

Utvendig trapp

Trappene som er omtalt hittil i artikkelen handler stort sett om innvendige trapper. 

Men det samme gjelder for utvendige trapper også. Trappeformelen er den samme, og flere av de samme materialene kan brukes utvendig. Men i motsetning til treverk så bruker man enten betong eller stål. 

Skal man bygge en trapp i terrenget, er det ofte anbefalt å støpe trappen i betong. Da vil den tåle slitasje både i form av persontrafikk og vind og vær. 

Om man skal ha en utvendig trapp opp til takterrassen for eksempel så anbefales det å velge materialer i stål. Dette er forholdsvis lett, og krever lite vedlikehold. 

Gi nytt liv til en gammel trapp

Gammel trapp i gammelt hus - oppussing av trapp

Har du en gammel trapp som trenger en oppussing? Her får du tips til hvordan du kan få en gammel trapp til å bli et vakkert møbel i ditt hjem.

Mal den gamle trappen for å legge til karakter

En av de enkleste måtene å legge til stil til trappen på, er å male eller flekke den. Du kan velge en farge som er i tråd med fargepaletten i resten av hjemmet ditt, eller du kan velge en farge som skiller seg ut og gi trappen en helt egen karakter. En annen ide er å male trappetrinnene en annen farge enn resten av trappen for å gi en tofarget effekt. Du kan også velge å flekke trappen i stedet for å male den, og dermed beholde treets naturlige karakter og mønster.

Legg til en løper eller teppe til din gamle trapp

En annen måte å legge til stil og karakter på trappen din, er å legge til en løper eller teppe. Dette kan også være en praktisk løsning for å hindre at trappen blir glatt, spesielt hvis du har små barn eller eldre familiemedlemmer som bor hos deg. Velg en løper eller teppe som passer til fargepaletten i hjemmet ditt, eller velg en som har et mønster eller en tekstur som skiller seg ut.

Legg til dekorative elementer til din gamle trapp

Du kan også legge til dekorative elementer på trappen din for å gi den karakter og stil. For eksempel kan du legge til noen dekorative matter på trappetrinnene for å gi en koselig og innbydende atmosfære. Du kan også legge til noen bilder eller rammer på veggen langs trappen for å gi et personlig preg på rommet. En annen ide er å legge til noen planter eller blomsterpotter langs trappen for å gi litt grønt til rommet.

Gi trappen belysning

Belysning kan også være en flott måte å legge til karakter på trappen din. Hvis du har en åpen trapp, kan du henge en lyspære eller lysekrone over den for å gi litt ekstra lys og stil. Hvis trappen er mer lukket, kan du legge til noen vegglamper eller LED-lys under trappetrinnene for å gi en koselig atmosfære.

Velg et unikt design på din gamle trapp

Når du renoverer en eksisterende trapp, kan du vurdere å velge en unik design for å gi trappen ekstra stil og karakter. Du kan velge å ha trinnene laget av et annet materiale enn resten av trappen, som glass eller stål. Du kan også vurdere å legge til noen detaljer eller mønstre i selve trinnene, eller til og med velge en spiraltrapp for å gi rommet ekstra stil og karakter. Det er mange muligheter når det kommer til design, så vær kreativ og finn en stil som passer til ditt hjem og personlige smak.

Avslutningsvis, trapper er mer enn bare en funksjonell del av hjemmet ditt. De kan være en utmerket måte å legge til stil og karakter til ethvert rom. Enten du velger å male eller flekke trappen, legge til en løper eller teppe, dekorative elementer, belysning, eller en unik design, vil trappen være en del av hjemmet ditt som du vil elske å se på og bruke. Så vær kreativ og utforsk mulighetene, og gjør trappen til en del av hjemmet ditt som du vil være stolt av!

Rehabilitering av gammel trapp

Gamle trapper kan være et flott arkitektonisk smykke i ethvert hjem, og de gir et snev av historisk karakter og sjarm. Imidlertid kan gamle trapper også bli slitne og falmet over tid, og kan trenge litt oppgradering. Heldigvis er det mulig å rehabilitere en gammel trapp til å se ny ut og bevare dens historiske sjarm. Her er noen tips og ideer for å rehabilitere en gammel trapp.

Å rehabilitere en gammel trapp kan være en stor oppgave, men det kan også være en svært givende prosess. Ved å ta vare på og reparere en gammel trapp, kan du bevare et viktig historisk element i hjemmet ditt samtidig som du øker sikkerheten og funksjonaliteten til trappen. Her er noen trinn du kan følge for å rehabilitering av en gammel trapp.

Inspisere gammel trapp

Før du starter å jobbe med trappen, er det viktig å inspisere den grundig. Sjekk etter råte, sprekkdannelser, løse eller knirkende trinn, og annen skade som kan påvirke sikkerheten eller funksjonaliteten til trappen. Hvis du finner noen alvorlige problemer, bør du vurdere å konsultere en profesjonell for å hjelpe deg med reparasjonen.

Rengjøring den gamle trappen for du starter rehabiliteringen

Før du begynner med rehabiliteringen, må trappen rengjøres grundig. Fjern alt støv, smuss og rusk som har samlet seg opp over tid. Bruk en stiv børste eller støvsuger for å rengjøre trinnene og sporene mellom dem. Bruk også en fuktig klut for å tørke av trappens overflate.

Fiks løse trinn på den gamle trappen

Hvis noen av trinnene er løse, må du fikse dem før du går videre til neste trinn. Bruk treplugger og lim for å feste de løse trinnene til stolpene og la limet tørke helt før du fortsetter.

Skjær nye trinn på den gamle trappen

Hvis noen av trinnene er for skadede til å bli reparert, må du skjære nye trinn av tre. Det er viktig å bruke tre av samme type og dimensjoner som de eksisterende trinnene for å sikre at de passer godt sammen.

Legg til eller bytt ut rekkverk på den gamle trappen

Hvis trappen ikke har rekkverk, eller det eksisterende rekkverket er skadet eller ikke oppfyller dagens sikkerhetsstandarder, kan det være nødvendig å legge til eller bytte ut rekkverket. Rekkverk skal være robuste og gi tilstrekkelig støtte, spesielt for eldre eller personer med nedsatt funksjonsevne.

Mal den gamle trappen

Etter at du har fikset alt som trengs, kan du male trappen for å gi den en frisk og ny look. Du kan bruke trebeis eller maling for å beskytte trappen og gi den en ny glans.

Rehabilitering av en gammel trapp kan være en stor oppgave, men det kan også være svært givende når du ser resultatene av ditt harde arbeid. Ved å ta vare på og reparere trappen kan du bevare en viktig del av hjemmet ditt samtidig som du øker sikkerheten og funksjonaliteten til trappen.

Trenger du en ny trapp eller oppussing av en gammel trapp?

Vi har samarbeidspartnere som kan både levere og pusse opp gammel trapp til en god pris.

Ta kontakt med oss for hjelp til valg av riktig trappetype og stil til ditt hjem.

Innhold