SDK Consult gir deler av overskuddet til veldedighet - ansvarlig søker i byggesøknader - 3D visualisering av boliger for salg - arkitekttegninger

Skifte av ansvarlig foretak i byggesak

Skifte av ansvarlig foretak

Man har valgt et foretak til å gjennomføre et byggeprosjekt, og alt syntes til å gå på skinner. Så plutselig går firmaet konkurs, eller uenigheter oppstår mellom tiltakshaver (utbygger/kunden) og firmaet. Hva gjør man da?

Alle deler av et søknadspliktig tiltak må ansvarsbelegges av ansvarlige foretak. Det ansvarlige foretaket må stå ansvarlig helt til ferdigattest er innhentet. Ellers må et man få et nytt ansvarlig foretak på plass for å ta over dette ansvaret.

Det hender at ansvarlig foretak i et byggeprosjekt av en eller annen grunn må byttes ut.

Det kan være at ansvarlig foretak går konkurs underveis i prosjektet, eller det kan være uenigheter mellom foretak og tiltakshaver som gjør at man må bytte ut et firma.

Hvordan går man frem når dette skjer?

Hvordan finne en dyktig entreprenør eller tømrer til ditt byggeprosjekt

Hvordan bytter man ut et ansvarlig foretak?

Når er foretak har signert på ansvarsrett(er) og av en eller annen grunn ikke fullfører prosjektet, må man bytte ut firmaet med et eller flere andre firmaer.

Firmaet som opprinnelig hadde signert på ansvarsretten skal melde ifra til ansvarlig søker, som videre har ansvar for å melde ifra til kommunen.

Dersom ansvarlig søker skal byttes ut, må tiltakshaver finne et nytt foretak som kan ta over rollen som ansvarlig søker.

Hva må sendes inn til kommunen for å endre ansvarlig foretak?

Når man skal bytte ut et eller flere ansvarlige foretak må man sende inn følgende dokumenter til kommunen:

  • Melding om endring av ansvarsrett
  • Opphør av ansvarsrett
  • Erklæring om ansvarsrett
  • Revidert gjennomføringsplan

Her vi man dokumentere og tydeliggjøre grensesnittet mellom det avtroppende og det påtroppende ansvarlige foretaket i ansvarsforholdet til hverandre.

Hva gjør man om et ansvarlig foretak går konkurs?

Sjekk om entreprenørfirmaet eller tømrerfirmaet har sentral godkjenning - byggeprosjekt

Dersom et foretak går konkurs, må man sikre at tilstrekkelig dokumentasjon overleveres til deg som kunde (tiltakshaver).

I noen tilfeller vil det ikke være mulig å kontrollere alle forhold til de arbeidene som konkursforetaket har utført. Så nytt ansvarlig foretak må kontrollere arbeidene som det forrige firmaet utførte så langt det lar seg gjøre. Dette vil man redegjøre for i dokumentene man sender inn til kommunen nevnt over. Her definerer man grensesnittet mellom gammelt og nytt foretak.

Trenger dere hjelp med en byggesøknad, eller trenger dere et nytt ansvarlig foretak for å ta over i en eksisterende byggesak?

Ta kontakt på mail stian@sdkconsult.no

Innhold